Sant Jordi, quatre barres de llibres i roses.

22 Apr

Cada 23 d’abril ho celebrem. La ciutat agafa per sostre un manat de lletres. I es trepitgen pètals de rosa. La gent surt a fer una passeig literari a l’aire lliure. Hi ha parades de llibres per tot arreu, curiosos perduts entre pàgines, enamorats a la recerca de roses perdudes i al.lotes esperant al seu estimat.

Aquest any m’ha tocat viure el Sant Jordi a Chile. Estic a Talca intentant ensumar les roses. També mirant de fer-les ensumar als talquins. Hem aconseguit que una llibreria bastant coneguda aquí, Byblos, regali demà un clavell a cada client que compri un llibre. No ha pogut ser una rosa degut al pressupost de la llibreria. No està gens malament. D’alguna forma podré recordar d’una manera especial aquest dia. També he tengut la possibilitat de publicar al Maulee.cl, un diari ciutadà i electrònic de la regió on estic, un article sobre la diada de Sant Jordi. Repertint cultura pel món, la nostra cultura.

Recordarem la llegenda de Sant Jordi per els que no la coneixen o per els que pateixen amnèsia de la cultura catalana. La llegenda esdevé als voltants de la vila de Montblanc. Els habitants estaven aterroritzats per l’existència d’un drac, una bèstia horrible que acabava amb la vida de tot el que hi havia a la vila. Es va decidir sacrificar una persona cada dia. Es feia un sorteig. Fins que un dia li va tocar a la filla del rei fer de presa a la fera. La donzella no va morir gràcies a un cavaller que la salvà i matà la bèstia. El cavaller era Sant Jordi. Es diu que allà on va vessar la sang del drac va néixer un roser.

És una bella tradició. És romàntica, innocent i didàctica. Fomenta la lectura en els més joves i els no tant joves. És una boníssima excusa per comprar un llibre, tant sigui per consum propi com per fer un regal. És un conte per contar als néts. És el Sant Valentí dels catalans. Les roses i els llibres, aquest dia, es donen la mà i caminen plegats. És bén atractiva la festa. I el que més m’agrada és que és una festa en català. Quatre barres de llibres i roses.

2 thoughts on “Sant Jordi, quatre barres de llibres i roses.

 1. Bon dia.
  “Dim coses” és creatiu, però incorrecte en català.
  Hauria de ser “Digues-me coses” o, potser, “digue’m” … com solem dir.
  Esper que no te sàpiga greu que faci aquestes observacions.
  Per altra banda no entenc la frase: la ciutat agafa per sostre un manat de lletres.
  Besos i fins més tard.

 2. “Un manat de lletres” és part del passeig literari. És el sostre del passeig. Les estrelles literàries d’aquesta nit de Sant Jordi.
  Corregiré lo de “dim coses”, gràcies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.